Artiklar och blogg

Eero Ylitalo, kommundirektör för Pello kommun, blir ny ordförande för Tornedalsrådets styrelse

Eero Ylitalo, kommundirektör för Pello kommun, blir ny ordförande för Tornedalsrådets styrelse

 

Eero Ylitalo, kommundirektör för finska Pello, valdes enhälligt av Tornedalsrådets årsmöte den 11/6 2019 till ordförande av Tornedalsrådets styrelse för perioden 2019-2021.

 

Ylitalo har aktivt deltagit i Tornedalsrådets verksamhet under flera år längre tillbaka i tiden, både som rådets medlem och som medlem i kulturarbetsgruppen.

 

  • Förtroendet som jag nu fått skattar jag väldigt högt och jag har förbundit mig att aktivt arbeta för rådets hela verksamhetsområde. Att utveckla de gränslösa utbildningsmöjligheterna är något som ligger mig speciellt varmt om hjärtat. Vi har idag kommit till den situation då bristen på kompetent arbetskraft börjar vara vardag i alla branscher, säger Ylitalo.

 

  • Jag kallar mig gärna nordkalottmedborgare vilket också stöds av min tidigare yrkesbana. Över 20 år arbetade jag tillsammans med finnar, norrmän och svenskar vid det samnordiska Utbildning Nord. Under de åren växte min medvetenhet om ländernas olika verksamhetsmodeller men framförallt bidrog de till att förstärka min tro på det konkreta samarbetets kraft, fortsätter Ylitalo.

 

  • Tornedalsrådet har enligt min mening utomordentliga förutsättningar för att utveckla ett livskraftigt och gränslöst Tornedalen. Infrastruktur, företagssamarbete, kultur och utbildning som valts till spetsar i rådets strategiska dokument kräver förutom ändringar av nationella lagar och ekonomiska satsningar även stark samarbetsvilja. Rådets nu tillsatta styrelse har tillsammans en bred kompetens genom engagerade personer som är beredda att bidra med sitt kunnande för utveckling av området. Min roll som ordförande ser jag som en slags kapellmästare vars uppgift är att ansvara för en gemensam och framgångsrik ton för hela orkestern. Tornedalsrådet utgör en bra grogrund för detta arbete, avslutar Eero Ylitalo.

 

 

* * *

Mer information:

– Eero Ylitalo, ordförande för Tornedalsrådet tel. +358 40 631 7001

– Tuula Ajanki, Tornedalsrådets vd, tel. +358 45 858 4600