Edunvalvonta
Toimimme jäsenkuntiemme edunvalvojana ja yhteistyön edistäjänä Suomen, Ruotsin ja Norjan välisissä valtionrajat ylittävissä kysymyksissä.
Tornionlaakson neuvosto on Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla ja sen läheisyydessä sijaitsevien kuntien yhteistyö- ja edunvalvontaorganisaatio, sekä yksi kahdestatoista Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamasta rajakomiteasta. Neuvoston perustajajäsenet ovat rajakuntia, mutta muuttuneen maailmantilanteen myötä rajat ylittävä Pohjoismainen yhteistyö ja edunvalvonta on nähty tärkeäksi myös rajakuntien ulkopuolella.
Tornionlaakson neuvoston organisaatio koostuu neuvostosta, hallituksesta, kansliasta sekä hallituksen asettamista rajanylisistä työryhmistä.
Strategiset painopisteet
Tornionlaakso - Kohti Euroopan yhtenäisintä raja-aluetta
Tornionlaakson neuvosto pyrkii kaikessa toiminnassaan edistämään ja kehittämään ainutlaatuista ja monipuolista kolmen maan raja-aluetta seuraavin toimenpitein:
- Olemalla jäsenkuntiensa arvostama yhteistyön tekijä ja edunvalvoja.
- Toimimalla integraation edistämiseksi alueella.
- Tekemällä yhteistyötä rajaesteiden poistamiseksi ja liikkuvuuden parantamiseksi.
- Säilyttämällä toiminta-alueen rikas kulttuuriperintö, joka on tärkeä osa alueen identiteettiä.
- Tukemalla jäsenkuntien alueella toimivien organisaatioiden rajat ylittävää verkostoitumista sekä edistämällä eri toimijoiden välistä pohjoismaista yhteistyötä Tornionlaakson neuvoston alueella.
- Työskentelemällä osana pohjoismaisia ja eurooppalaisia yhteistyöverkostoja.
- Keskittämällä edunvalvonta seuraaviin tärkeimpiin osa-alueisiin: rajat ylittävä infrastruktuuri, alueen veto- ja pitovoiman vahvistaminen, rajat ylittävän työssäkäynnin ja koulutuksen sekä rajat ylittävän kulttuurin- ja matkailuyhteistyön edistäminen.
- Pitkän tähtäimen tavoitteena on nostaa esiin alueen erityispiirteitä, helpottaa rajat ylittävän arkipäivän byrokratiaa ja saavuttaa pilottialueen status. Lue lisää Pilottialue Tornionlaaksosta täältä.
Rajat ylittävän yhteistyön toiminta- ja painopistealueet:
- Infrastruktuurin kehittäminen.
- Elinkeinoelämän toimialat ylittävän yhteistyön ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen.
- Kulttuurin tukeminen sekä kulttuurin ja matkailun yhteistyön edistäminen.
- Rajat ylittävän koulutusyhteistyön tukeminen.
- Pilottialue Tornionlaakso.
Kaikkien näiden toimenpiteiden yhteinen tavoite on vahvistaa Tornionlaakson neuvoston koko alueen elinvoimaisuutta, tähdäten kohti Tornionlaakson neuvoston visiota Euroopan integroituneimmasta rajavyöhykkeestä.
Infrastruktuuri
Infrastruktuurin kehittäminen
Tornionlaakson neuvoston infrastruktuuria koskeva edunvalvonta keskitetään 9 jäseniseen infrastruktuurityöryhmään, jossa on edustus kaikista kolmesta maasta. Infrastruktuuri ja logistiikka vaativat erityisosaamista.
Infrastruktuuriryhmän tehtävänä on tehostaa edunvalvontaa välittäen tietoa Suomen, Ruotsin ja Norjan päättäjille Tornionlaakson neuvoston jäsenkuntien yhteisistä tarpeista sekä kerätä tietoa siitä, miten edunvalvontaa tulee toteuttaa kussakin maassa.
Kulttuuri ja matkailu
Kulttuurin ja matkailun kehittäminen
Tehtävänä löytää uusia keinoja tukea rajat ylittävää kulttuuriyhteistyötä
- Kulttuuri- ja matkailutyöryhmän roolia tulee kasvattaa enemmän kehittävämmäksi.
- Kulttuuri ja matkailu tukevat monin tavoin toisiaan, matkailijat kaipaavat autenttisia elämyksiä ja haluavat kokea alueen omaa kulttuuria.
- Kulttuuri ja matkailu yhdistävät Tornionlaakson kuntia, ja yhteistyö on luontevaa.
Koulutus
Koulutusyhteistyö
Tornionlaakson neuvosto edistää ja tukee rajat ylittävää yhteistyötä koulujen ja oppilaitoisten sekä muiden sidosryhmien välillä.
- Oppilaitosten lähialueiden kansainvälistymisstrategioiden huomioiminen.
- Kumppanuussopimusten tekeminen, hankeyhteistyö.
- Koronapandemian yhteydessä tulleen digitaalisen opetuksen hyödyntäminen, esim. yhteiset koulutunnit maiden välillä.
- Vähemmistökielten huomioiminen ja opetus; suomi, kveeni, meänkieli.